Voor meer informatie bel: 020 - 786 0 996
shutterstock_1014221596

Littekens

Littekens worden gevormd na diepe beschadiging van de huid. Wanneer alleen de opperhuid wordt beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, zullen geen littekens optreden. Wanneer ook de lederhuid bij het letsel is betrokken, zal de huid zich herstellen met achterlating van een litteken. Het littekenweefsel bestaat uit collageen (bindweefsel).

Het type litteken dat na een verwonding van de huid ontstaat, is afhankelijk van het type verwonding of huidaandoening. Wanneer een huidafwijking chirurgisch wordt verwijderd en vervolgens wordt gehecht, zal een heel ander type wond ontstaan dan wanneer er niet wordt gehecht en de wond vanzelf dicht moet groeien. Littekens van chirurgische ingrepen zijn weer heel anders dan die ontstaan na bijvoorbeeld acne. De plaats op de huid van de borst is berucht voor het maken van dikke (hypertrofische) littekens en keloid. Littekens na chirurgische ingrepen in het gezicht genezen vaak zeer fraai.

De aanleg voor het maken van bepaalde littekens.

Sommige mensen hebben aanleg voor het maken van hypertrofische littekens. Soms is deze aanleg erfelijk. Littekenvorming is ook ras gebonden; mensen met een donkere huid hebben vaak een sterke neiging tot het maken van hypertrofische littekens.

Layer 2
Layer 3
neoderma
lsdl
Medical_Dermapen_Logo_with_Strap_3
logo_Lycogel_groot