Littekentherapie

Littekentherapie

Littekenweefsel is opgebouwd uit collageen. Een litteken kan verkleurd, verhard, verkleefd of verdikt zijn. Door veel mensen wordt dit als storend ervaren en het litteken kan ook zelfs pijnlijk zijn. Daarnaast kunnen ze ook voor psychische of lichamelijke klachten zorgen. De huidtherapeuten van Anyderma passen een speciale massagetechniek toe om de doorbloeding te verbeteren en de huid soepel te maken. Het litteken wordt van de onderhuid losgemaakt zodat het soepeler en dunner wordt. Iedereen die fysiek of psychisch last heeft van een litteken heeft baat bij littekentherapie. We merken dat littekens vaak voor onzekerheid zorgen, vooral wanneer het litteken op een zichtbare laats zit. Dit heeft effect op het dagelijks leven. Littekentherapie biedt dan uitkomst. Onze huidtherapeut stelt samen met u een behandelplan op om tot het gewenste resultaat te komen.

De behandeling

We maken onderscheid tussen atrofische en hypertrofische littekens. Bij atrofische littekens is het weefsel vaak dun, zacht, soepel, rekbaar en glanzend. Hypertrofische littekens voelen vaak hard en dik aan, soms pijnlijk, zijn verheven boven de omringende huid en vaak verkleurd. In beide gevallen wordt er massagetherapie toegepast. Bij een atrofisch litteken is het doel van de massage om de doorbloeding te stimuleren zodat ook de huid rondom het litteken gevoed wordt. Hiermee bereiken we een minder groot niveauverschil tussen de huid en het litteken. Om een zo goed mogelijk resultaat bij een hypertrofisch litteken te behalen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk van start te gaan met de behandeling. Op een later moment is het namelijk lastiger om verdere groei van het litteken te remmen. Deze massage zorgt voor een soepeler weefsel en verbeterde doorbloeding. Indien het littekens van brandwonden betreft passen we een zachte en lichte massage toe. Naarmate de wond goed geneest kan er iets harder gemasseerd worden zodat het weefsel soepel blijft. Voor een optimaal resultaat dient deze massage vaak herhaald te worden.

Naast massagetherapie is het mogelijk gebruik te maken van siliconenpleisters. Het beste resultaat wordt behaald als de littekens niet meer dan 2 jaar oud zijn. Gaat het om littekens in uw gezicht als gevolg van bijvoorbeeld acne? Behandelingen als microdermabrasie en peeling hebben ook een gunstig effect op littekens.

Nazorg

Na de behandeling is het van belang dat u ook zelf thuis het litteken masseert om de doorbloeding te stimuleren en het weefsel soepeler te maken. Een massage versoepelt het litteken en reduceert ook vaak pijn in het litteken. Daarnaast is het gebruik van een vocht inbrengende crème aan te raden en is het van belang het litteken te beschermen tegen de zon. Het dragen van strakke knellende kleding op de plaats waar het litteken zich bevindt wordt ook afgeraden in verband met irritatie of beschadiging van het litteken.

Wilt u weten welke soort littekentherapie het meest geschikt is voor u? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Kom langs!

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 18.00.

Behandelingen op zaterdag zijn alleen mogelijk op afspraak.